סוכני ביטוח

בין החובה לרשות
ביטוח הוא כפי שמשתמע משמו: אתם רוכשים באמצעות תשלום קבוע לחברת הביטוח באמצעות סוכני הביטוח שקט נפשי וביטחון המכסה אתכם מבחינה כלכלית במקרה של נזק לנפש או לרכוש הנגרם מאירוע בלתי צפוי מראש.
העסקה הנחתמת ביניכם לבין חברת הביטוח באמצעות סוכני הביטוח מחייבת אתכם לעמוד בתשלומים, ואת חברת הביטוח לפצות אתכם כספית לפי התנאים המופיעים בפוליסה במקרה של אירוע שבעקבותיו נגרם נזק לבעל הפוליסה או לרכושו-אך אם במשך השנה שבה הפוליסה בתוקף לא התרחש אירוע כזה-לא תקבלו את כספכם, או חלק ממנו בחזרה, ולכן יש הרואים בחלק מהביטוחים הוצאה כספית מיותרת שניתן לוותר עליה, ולעומתם יש הנוקטים משנה זהירות ורואים באי-עשיית ביטוח סיכון לא מחושב שסופו במחשבה תחילה.

עולם הביטוח נחלק לשני סוגי ביטוח:
1. ביטוח חובה.
2. ביטוח רשות.

חברות הביטוח-הן הביטוח האישי והן הביטוח הישיר, מתחרות היום בעיקר על ביטוחי הרשות-חברות הביטוח האישי מדגישות את היתרונות ברכישת פוליסה באמצעות סוכני ביטוח, וחברות הביטוח הישיר מדגישות את החסרונות של העלויות הגבוהות הנגרמות בשל הצורך בתשלום עמלה לסוכני הביטוח.

הביטוח הישיר שפרץ לשוק הביטוחים בישראל בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-20 מציע שני שינויים מהותיים באופן רכישת הביטוח:
1. רכישת ביטוח באמצעות מענה קולי 24 שעות מכל מקום.
2. מחיר מוזל של הפוליסה מאחר ובעסקה לא כלול תשלום עמלת תיווך לסוכני הביטוח.

חברות הביטוח נענו לאתגר והרימו את הכפפה: הן הקימו אתרי אינטרנט שדרכם ניתן לקבל את אותו שירות בדיוק שאיתו פרצו לשוק מפעילי הביטוח הישיר, והוזילו את מחירי הפוליסות כך שישוו לאלו של הביטוח הישיר ובמקרים מסוימים אף יהיו נמוכים יותר, כך שלמתעניינים בביטוח רכב, ביטוח השכרת רכב, ביטוח חיים או ביטוח נסיעות ישתלם יותר לבצע את הביטוח דרכן, לקבל יחס אישי מסוכני ביטוח מקצועיים המכירים את המבוטח אישית ופועלים לטובתו, ולשלם פחות.

בחירת חברת ביטוח
במסגרת התחרות הניטשת בין חברות הביטוח באמצעות סוכני ביטוח ובין חברות הביטוח הישיר גם אלו וגם אלו נכונות להתגמשות במחיר ובתנאי הפוליסות השונות, ולכן קודם כל יש לבדוק באתרי הבית של חברות הביטוח ובאתרי השוואת מחירים את התנאים של החברות השונות ואת עלויות הביטוח. כך תחסכו זמן יקר של בירורים טלפוניים – הכנסו, מלאו את פרטיכם האישיים והמתינו שסוכני הביטוח יחזרו אליכם-לאחר שתשמעו מספר הצעות תבחרו בזו עם התנאים הטובים ביותר במחיר הנמוך ביותר. אפשר לבקש את חוות דעתם של חברים ובני משפחה באשר לחברת הביטוח בה הם מבוטחים, וניתן אף להכנס לפורומים שעוסקים בנושא הביטוח ולבקש מחברי הפורום חוות דעת על חברת הביטוח בה הם מבוטחים.
בשיחת הטלפון הראשונית עם סוכן הביטוח או נציג החברה מומלץ לברר מספר פרטים:
1. גובה הפרמיה.
2. הכיסויים הנכללים בפוליסה.
3. גובה התשלום החודשי.
4. גובה ההשתתפות העצמית.

לאחר הבירור הראשוני יש לערוך השוואה בין הנתונים שנמסרו לכם מסוכני הביטוח של החברות השונות, ולאחר בחירת החברה בה תערכו את הביטוח, לבחור רק את הכיסויים המתאימים לכם ולמשפחתכם-לדוגמה, בביטוח נסיעות לחו"ל תבחרו אך ורק את הכיסויים המתאימים לסוג הטיול שאותו אתם מתכננים, בביטוח חיים תבחרו בכיסוי שיספק פרנסה למשפחתכם במקרה של מוות אם יש רק מפרנס אחד במשפחה, בביטוח רכב תבחרו בכיסויים המתאימים לפי גילו של הרכב ומצבו, ועוד.