תאונות עבודה במוסכים

בכל יום נפגעים מספר עובדים בתאונות עבודה כלשהי ברחבי הארץ. רבים בקרב אותם נפגעים ניתן למצוא בתאונות עבודה במוסכים שונים ברחבי הארץ. בעיית תאונות עבודה במוסכים נגרמת כתוצאה מגורמים רבים אך בדרך כלל ניתן לקשר את הגורם לתאונה בנהלי עבודה בלתי נאותים, חוסר הקפדה על כללי בטיחות בסיסיים, ציוד תקול שאינו עובר בדיקת תקינות באופן שגרתי ואף כתוצאה מחוסר אוורור בחלל הפנימי של המוסך.

ראשית, נרצה להגדיר מהי תאונת עבודה על-פי החוק – "כל תאונה הנגרמת לעובד תוך כדי ועקב עבודתו". המונחים "תוך כדי" ו"עקב עבודתו" פתוחים לפרשנות אובייקטיבית בכל מקרה לגופו. במידה וגם אתה נפצעת בתאונת עבודה במוסך, עליך לדעת את האפשרויות העומדות בפניך בעניין הטיפול בבעייתך. לדוגמא, אם וכאשר נפגע עובד מסוים בתאונת עבודה במוסך כאשר נפלה על רגלו מכונית כתוצאה ממנוף הרמה תקול, תהיה התאונה נחשבת לתאונת עבודה. יחד עם זאת, קיימות הרחבות לחוק בהן נמצא גם "מחלות המקצוע". מחלת המקצוע מתייחסת לגורמי סיכון אשר נוכחים בסביבת העבודה כדרך קבע ועלולים גם הם לגרום לפגיעה בגוף ובנפש העובד במוסך. למשל, עובד במוסך פחחות וצבע הנמצא כל יום וכל היום בסביבת הגזים הרעילים הנפלטים כתוצאה מביצוע פעולת צביעה אשר לרוע מזלו פיתח סרטן ריאות אותו ניתן לייחס ישירות לשאיפת רעלים, ייתכן ותיפול הפגיעה תחת ההגדרה הנ"ל ותיחשב התאונה לתאונת עבודה לכל דבר עליה מגיע לעובד פיצוי כספי.

במידה ונפגעת מתאונת עבודה בעת עבודתך באותו מוסך מורשה, עליך לפנות למוסד לביטוח לאומי תוך 12 חודשים מיום הפגיעה יחד עם כל המסמכים הנלווים המעידים על כך כי אכן מדובר בתאונת עבודה. לעתים, התובעים יידרשו לעמוד בפני וועדה רפואית אשר בסמכותה להעניק לתובע אחוזי נכות – עפ"י נסיבות תאונת העבודה והנזקים שנגרמו לתובע. אחוזי הנכות הנקבעים לתובע יש השפעה מכרעת וישירה על סכום הפיצוי ואופן תשלומו באופן הבא:

1. פחות מ-5% – לא מוענק כל פיצוי כספי.
2. בין 5%-19% – זכאי התובע לסכום פיצויים חד-פעמיים בגובה הנקבע על-פי נסיבות המקרה.
3. מעל 20% – התובע זכאי לקבלת קצבת פיצוי חודשית, כל חודש. הסכום כאמור נקבע כל מקרה לגופו.

תאונות עבודה במוסכים לפעמים אף בגלל רכב מסחרי אשר במוסך נגרמים לעתים כתוצאה מרשלנות כלשהי מצידו של בעל המוסך או המעסיק האחראי. במידה וקיים חשש סביר לרשלנות המעסיק, רשאי העובד להגיש תביעה ישירה כנגד מעסיקו וחובת ההוכחה היא על התובע. בנוסף, יכול העובד לתבוע גם את הביטוח האישי שלו, של מעסיקו או כל פוליסת ביטוח אשר מכסה את העובד בעת שהייתו בעבודה.

בכל מקרה של תאונת עבודה במוסכים, מומלץ קודם כל לדאוג לקבלת טיפול רפואי הולם ולשמור את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים המופקים בעת ההליך. כמו כן, במקרה של תביעה נגד ביטוח לאומי עקב נכות מסויימת כגון ישיבה על כסא גלגלים עדיף לשכור את שירותיו של בעל מקצוע מתאים אשר ילווה אתכם לאורך ההליך האורך והמייגע מול ביטוח לאומי.